Contra els arguments de CiU

CIU ha distribuït un argumentari, amb data 12 de juny del 2013, en què defensa les noves retallades que vol aplicar a TV3 i a Catalunya Ràdio. És un document ple de falsedats que sembren confusió entre els ciutadans poc informats sobre la situació real de TV3 i de Catalunya Ràdio. Per aquest motiu, treballadors de TV3 hem elaborat aquest contraargumentari per explicar els fets tal com són a la població de Catalunya.

Més avall, us incloem també la carta que s’ha enviat a un miler de militants de CiU de tot Catalunya a la qual es va adjuntar al nostre compendi d’arguments que contradiuen els seus arguments. 

 •  El moment actual és extraordinàriament difícil des del punt de vista de les finances públiques, però el pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja ha tingut fortes retallades, i en proporcions molt més grans que la resta de serveis públics. Això ho ha reconegut públicament el mateix president de la Generalitat Artur Mas, de manera que la CCMA no ha quedat gens al marge de les retallades.
 •  Tot i que la Generalitat ha prorrogat els pressupostos del 2012, les retallades pressupostàries previstes per al 2013 a les empreses de la CCMA,  TV3 i Catalunya Ràdio, triplicaran les fetes a la resta de serveis públics.  No s’entén que en un moment de la transcendència política i social de l’actual, un govern de Convergència i Unió debiliti fins a aquests extrems una de les poques estructures d’Estat de què disposa la Generalitat i que és el principal canal comunicatiu amb  què la ciutadania s’informa, es forma i s’entreté en català.
 • Si es consolida la reducció del finançament públic prevista per al 2013 a la CCMA, la retallada  sumarà més de 100 milions d’euros, un 32% els tres últims anys. Totes aquestes retallades han estat decidides pel govern de CiU, i han coincidit amb l’augment de les subvencions a determinats grups mediàtics privats. Amb la crisi financera i econòmica els ingressos publicitaris també han baixat molt  -com en tots els mitjans tradicionals-, però ara els responsables de la CCMA volen privatitzar la gestió publicitària de TV3 i de Catalunya Ràdio, oferint la gestió dels ingressos publicitaris de TV3 i de Catalunya Ràdio als grups privats competidors.  Això serà posar el llop a cuidar el ramat, perquè el que volen els grups privats és quedar-se la publicitat dels mitjans públics
 • Les retallades que volen aplicar ara els responsables de la CCMA, i que inclouen un ERO que deixaria al carrer fins a 312 treballadors, s’estan calculant d’acord amb el famós 0’7% exigit fa mesos pel govern del PP, i es volen portar a terme quan aquest límit d’endeutament ja l’han abandonat tant el govern de la Generalitat com el de Madrid.  En un moment en què s’han rescindit contractes amb moltes productores i col·laboradors externs-, amb l’argument que eren feines que podia fer el personal fix-, fer fora més de 300 persones més significaria retallar encara més els continguts audiovisuals -que és el que fan els treballadors-, i posar autènticament en risc l’actual model de servei públic dels mitjans de comunicació.  
 • Els responsables de la CCMA van anunciar fa mesos que proposarien que els sous de TV3 i de Catalunya Ràdio s’equiparessin amb els de la resta de treballadors del sector públic  -que ells asseguren que són més baixos-,  però des d’aquell anunci no s’ha concretat en cap moment una proposta detallada que permeti analitzar les equivalències entre categories professionals que són molt diferents. És fals, per tant, que els treballadors de TV3 i de Catalunya Ràdio hagin rebutjat abaixar-se el sou, perquè, a la pràctica, no els ho han arribat a demanar.
 • D’una banda, doncs, es volen aplicar uns percentatges de retallada no reclamats per ningú altre que no sigui el govern de CiU, i de l’altra no s’ha demanat de debò a les plantilles que acceptessin una rebaixa del sou. Aquí cal afegir-hi que quan s’han demanat sacrificis reals, plantejats de manera lleial i honesta, els treballadors de TV3 i de Catalunya Radio no han dubtat a rebaixar-se el sou, com fa dos anys, quan van votar a favor d’una rebaixa del 5%.  Per tant, no hi ha res que obligui a fer aquest ERO, a banda de la voluntat d’uns gestors que sembla que no són capaços d’altra cosa que fer anar les tisores sense mesura i sense un coneixement real del que estan retallant.
 • Els 225 milions pressupostats per finançar la CCMA el 2013 -calculats, recordem-ho, d’acord amb el 0’7% que volia imposar el govern del PP des de Madrid- és una xifra gens menyspreable, però també és cert que fa tres anys aquesta xifra era de 329 milions, i també que amb aquests diners els catalans estan pagant els mitjans líders d’audiència al país, des de fa dècades els més ben valorats pel conjunt de la ciutadania.  Amb aquesta inversió, que fins ara ha estat de 35 euros l’any per ciutadà -la xifra més baixa entre els sistemes públics de comunicació dels països europeus similars al nostre-, aquest ciutadà té un equip humà que treballa dia a dia des de fa dècades per fer-li arribar, a través de la televisió, la ràdio i internet, la millor informació, el millor entreteniment i els millors continguts, pensat tot per donar servei a una societat plural, diversa i democràtica de debò. I tot això per menys de l’1% del pressupost de la Generalitat.
 • És inqüestionable la “paternitat” que es pot atribuir CiU en el naixement i consolidació dels mitjans públics de la Generalitat. Però també és inqüestionable que la decisió més traumàtica, la de l’ERO, l’han presa en solitari els membres del Consell de Govern proposats per CiU, en contra del criteri dels membres proposats pel PSC i pel PP.
 • Tant els responsables de la CCMA com el govern de la Generalitat diuen que totes les mesures que s’estan prenent no tenen cap altra finalitat que mantenir la qualitat i el lideratge de TV3 i de Catalunya Ràdio.  Però és difícil d’admetre que el tancament parcial a corre-cuita del canal 33 sense cap avaluació prèvia -i que ha obligat a emetre, també a correcuita i en males condicions, una gran massa de programes ja pagats-, o l’acomiadament dels corresponsals contractats tant de TV3 com de Catalunya Ràdio -amb la pèrdua d’experiència i de cobertura territorial que això ha comportat-, o altres decisions semblants permetin mantenir qualitat i lideratge.
 • El Contracte Programa proposat per la cúpula de la CCMA obre la porta a externalitzar gairebé tota la producció de TV3 i de Catalunya Ràdio, tret d’informatius, és a dir, a fer el mateix que el Partit Popular ha fet al País Valencià amb Canal 9. I encara gosen afirmar que treballen per preservar el model actual de TV3 i de Catalunya Ràdio!
 • El que necessita la CCMA són responsables capaços de definir l’estratègia a mitjà i a llarg termini, i de compartir-la amb la societat catalana i amb els treballadors de la CCMA, però malauradament els actuals responsables de la CCMA són gestors sense cap mena de visió estratègica, que prenen decisions precipitades sense tenir en compte la fragilitat actual de TV3 i de Catalunya Ràdio, i que els fets demostren que no estan al servei dels interessos del poble de Catalunya sinó que segueixen el dictat del Partit Popular espanyol.    

Aquest és el PDF original del document: Contraarg..

Més informació a:  “Quan costa TV3”

A continuació, us adjuntem la Carta oberta dels treballadors de TV3 que hem fet arribar, juntament amb el contraargumentari, als militants de CiU

Benvolguts,

Els treballadors de TV3 ens adrecem a vosaltres perquè ens ha preocupat molt el contingut de l’argumentari de CiU número 792, distribuït el 12 de juny sota el títol “El context econòmic i financer obliga a prendre decisions difícils per garantir la viabilitat de TV3 i Catalunya Ràdio”. Entenem que un govern ha de prendre decisions i que de vegades aquestes decisions són dures, però cal que les decisions s’argumentin bé i d’acord amb la realitat, sobretot si comporten conseqüències traumàtiques.

La decisió d’acomiadar més de 300 treballadors, presa per sorpresa el dimecres 12 de juny pel Consell de Govern de la CCMA, és una d’aquestes decisions greus que cal justificar molt bé perquè siguin plenament legítimes. Com que això no ha estat així, i com que la decisió la van prendre en solitari els tres membres proposats per CiU, i amb l’oposició dels altres tres, proposats pel PSC i pel PP, us fem arribar adjunt un document perquè vosaltres, com a militants, pugueu contrastar mínimament la informació que us ha aportat la vostra organització política. En l’argumentari elaborat per CiU es fan afirmacions i justificacions que són molt inexactes o fins i tot, en alguns casos, falses. Per això hem cregut oportú oferir-vos els matisos i les informacions complementàries que hi falten.  Esperem que, amb tota la informació a la mà, us podreu formar la vostra pròpia opinió sobre aquesta decisió.

Reiterem que és una decisió que només compta amb l’aprovació de CiU i que la resta de forces polítiques catalanes l’han rebutjada frontalment, excepte Ciutadans, perquè aconsegueix un dels grans objectius d’aquesta organització, el debilitament dels mitjans públics catalans.  És una coincidència que pot ser que no us agradi. I també pensem que, molt probablement, alguns de vosaltres deveu estar preocupats per aquesta deriva empresa per una part dels dirigents de la vostra organització de la mà de grups privats de comunicació que no destaquen precisament pel fet de coincidir amb l’aposta sobiranista de CiU.

El futur de la CCMA és a les vostres mans. Perquè encara que costi de creure, la formació de la qual formeu part té la determinació de trencar el model d’èxit actual de la ràdio i televisió nacionals de Catalunya, una determinació que deixarà tocada de mort una estructura d’Estat bàsica per a la defensa de la llengua, la cultura i la identitat catalanes. És i serà responsabilitat única de CiUla més que probable deriva de la ràdio i la televisió nacionals fins a convertir-se en uns mitjans residuals dominats per interessos de grups privats i no pas per la voluntat col·lectiva dels catalans. Aquesta deriva no serà computable ni a la crisi, ni a l’ofec d’Espanya, ni als treballadors. La responsabilitat recaurà en aquells que hagin pres aquestes decisions i també en aquells que, havent pogut intervenir-hi per evitar-les, no ho hagin fet.  Si estimeu TV3, ajudeu-nos a defensar-la!

Cordialment,

#joestimotv3

Un pensament sobre “Contra els arguments de CiU

 1. Està molt bé el contraargumentari, tanmateix em sembla que contraposar arguments econòmics a una decisió purament ideològica no és una estratègia guanyadora.
  Potser caldria entendre que el ERO no és més que una privatització encoberta. La dreta sap que té les properes eleccions perdudes i que l’única manera de controlar els mitjans de comunicació és privatitzant el màxim que pugui i cedint el control als seus valedors.
  L’estratègia en aquest cas s’hauria de concentrar en el camp polític i no en impecables argumentacions econòmiques sense cap capacitat coercitiva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s