La CCMA impulsa un nou model comercial potenciant les sinergies multicanal

12/05/2014 <!–

Els canvis legals i l’evolució positiva del mercat aconsellen aturar la contractació d’un servei de comercialització d’espais publicitaris de TVC

–>

Els canvis legals  i l’evolució positiva del mercat aconsellen aturar la contractació d’un servei de comercialització d’espais publicitaris de Televisió de Catalunya

El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, a proposta del seu president, Brauli Duart, ha decidit en la sessió d’avui impulsar un nou model de gestió de la publicitat que potenciï les sinergies entre TV3 i Catalunya Ràdio i ha acordat aturar el procés de contractació de la comercialització d’espais publicitaris de Televisió de Catalunya. Aquest procés es va iniciar el juny del 2013 en un escenari de davallada del mercat publicitari i de greu disminució dels ingressos per publicitat a la CCMA, que van arribar a reduir-se un 60% els darrers anys. En aquell moment, també eren vigents els condicionants restrictius d’actuació comercial que establia la llei de la CCMA, amb una previsió de reducció progressiva, fins a la seva desaparició, de la publicitat a Catalunya Ràdio.

El procés de comercialització que avui s’ha decidit aturar –ratificat en dues ocasions pel Parlament de Catalunya i amb un procediment validat pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic– seguia la recomanació recollida en el Pla Estratègic de la Corporació, aprovat l’any 2011. Aquell text proposava cercar noves fórmules per guanyar competitivitat en la gestió, atès que l’acció comercial podria ser“susceptible de la col•laboració amb tercers, sota un model mixt, per obtenir un avantatge competitiu per agregació d’oferta comercial (de canals propis i/o canals de tercers)”. L’objectiu era millorar els ingressos i minimitzar els efectes de la previsió legal de desaparició de la publicitat a Catalunya Ràdio. Alhora, havia de permetre a la Corporació competir en més bones condicions amb els dos grans grups de comunicació estatals que, en concentrar un important nombre de cadenes, havien guanyat un fort poder de negociació en el sector.

L’anàlisi actual del sector audiovisual i del mercat publicitari posa de manifest, però, que les raons que van conduir a la necessitat de trobar noves fórmules en la gestió comercial han canviat. D’una banda, hi ha una evolució positiva dels ingressos publicitaris de la CCMA l’últim trimestre del 2013 i el primer trimestre del 2014 que confirma els indicis de recuperació. De l’altra, hi ha hagut una reducció de l’oferta de canals dels dos grups hegemònics derivada d’una sentència del Tribunal Suprem, amb conseqüències sobre la fragmentació de l’audiència i la concentració comercial. Aquests factors, sumats a la derogació per part del Parlament de Catalunya de la disposició addicional segona de la Llei de la CCMA que establia la reducció progressiva dels ingressos publicitaris a la ràdio fins a la seva desaparició, són noves variables que el Consell de Govern ha analitzat i han fet replantejar la conveniència de mantenir la licitació dels serveis de comercialització en els termes en què està publicada. La realitat actual permet potenciar les sinergies que es puguin aconseguir amb la comercialització conjunta de la publicitat a Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i els mitjans digitals de la CCMA sense cap condicionant. Així mateix, la possibilitat de tornar a desenvolupar estratègies de venda multicanal ha de permetre, també, una millora de l’eficiència comercial dels mitjans de la CCMA, en compliment dels mandats recents del Parlament de Catalunya, i recuperar avantatge competitiu en la línia de les tendències del mercat.

Així, en compliment del compromís d’aquest Consell, expressat pel seu president al Parlament de Catalunya de cercar sempre la millora dels recursos disponibles per a la Corporació, i amb l’estabilitat que garanteixen les recents modificacions legislatives, cal reformular el sistema actual de gestió de publicitat i impulsar un nou model que potenciï les sinergies dels mitjans de ràdio, televisió i digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i recuperi les polítiques de venda multicanal.

Aquest model ha de permetre millorar els ingressos de publicitat de la Corporació, una via de finançament essencial per garantir la viabilitat i la qualitat del servei públic que ofereixen els mitjans de comunicació de la CCMA, especialment en una conjuntura de dèficit com l’actual.

Barcelona, 12 de maig del 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s