Una nit per a la reivindicació a favor del mitjans públics i la cultura

Uns dos cents de treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio s’han desplaçat aquest vespre davant les portes del Barcelona Teatre Musical, on avui tenia lloc la VI gala de lliurament dels Premis Gaudí que concedeix l’Acadèmia del Cinema Català, per fer sentir les reivindicacions que els ha dut a fer vaga avui (entre altres dies).

Unes reivindicacions que no només passen per les retallades salarials que s’han aplicat i que encara s’han d’aplicar als mitjans de la CCMA i la defensa del seu conveni, sinó també per donar suport al món de la cultura que pateixen aquestes retallades i, l’efecte que aquestes tenen en la indústria cultural catalana. Una indústria que també pateix la pèrdua de capacitat de TV3 i Catalunya Ràdio com a coproductores i altaveu de les iniciatives culturals que s’emprenen.

L’acció de protesta s’ha desenvolupat amb tota normalitat i s’ha llegit el manifest que explicava els motius de la vaga i l’acte de protesta. Un manifest que acabava amb aquestes paraules:

“Lamentem molt sincerament el perjudici que la nostra lluita hagi pogut provocar, per la supressió de la transmissió per TV3 de la Gala dels Premis Gaudí, perquè som conscients de com la crisi també castiga els treballadors del món del cinema i la cultura. Juntament amb els diferents actius del sector audiovisual – actors, productors i altres empreses – volem tirar endavant productes dignes on hi tingui cabuda tohom, amb sous dignes per a tothom (…) Reivindiquem el paper dels mitjans públics en la difusió i promoció de la creació cultural”.

Per la seva banda, durant el seu discurs de la gala dels Gaudí, la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola ha dit que considera que la vaga dels treballadors de TV3 ha estat un error, que no anava contra els Premis Gaudí, però hi ha anat en contra.  D’altra banda, ha destacat les dificultats que viu el sector del cinema  amb la caiguda de les ajudes, el 21% de l’IVA i el fet que les televisions no puguin fer coproduccions.

A fora i durant l’arribada de les principals estrelles del cinema, alguns actors i actrius  i altra gent del ram han fet gests de suport a la concentració i s’han acostat per recollir el manifest i una samarreta en defensa dels mitjans públics, en senyal de solidaritat amb les reivindicacions de TV3 i Catalunya Ràdio. Entre ells, Laia Marull, José Sacristán, Mercè Martínez, Lolo Herrero, Albert Solé, Joel Joan, Eduard Fernández, entre d’altres.

A més dels treballadors de la televisió i la ràdio públiques, un grup de Bombers de la Generalitat han traslladat també els seves protestes fins les portes del BTM per donar a conèixer la problemàtica que viu el col·lectiu davant les retallades del Govern català.

Deixa un comentari